• HABER / DUYURU

12.06.2021

İhracatımız Büyüyor: Enerjimizi Dünyaya yayıyoruz

Gökçe Brülör Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan, 15 Haziran’da Kazan ve Basınçlı Kaplar Sanayicileri Birliği ( KBSB ) Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; Orta Asya ülkelerindeki verimsiz ısıtma sistemleri için yapılması planlanan renovasyon çalışmalarına ve bu projelerin kazan ve basınçlı kap sektörü için taşıdığı potansiyele dikkat çekti.

H. Ahmet İlhan açıklamasında şu ifadelerde bulundu: “Orta Asya ülkelerindeki şehir ısı merkezi yenilemeleri ile oluşan pazar büyüklüğü 50 milyar dolar civarında. Özbekistan ise 5 milyar dolarla sektörümüz için en avantajlı potansiyel ülke olma özelliğini taşıyor. Türkiye olarak Orta Asya ısıtma pazarından yüzde 10 pay alabilecek durumdayız. Bu oran yaklaşık 5 milyar dolara tekabül ediyor. Yani Türkiye’deki mevcut iş kapasitesi kadar bir pazarı, 10 yıl garanti edecek bir pazar hacminden söz ediyoruz”.

Kazan ve Basınçlı Kaplar Sanayicileri Birliği ( KBSB ) Olağan Genel Kurulu, 15 Haziran Çarşamba günü Cemile Sultan Koru Restoran’da yapıldı. Gökçe Brülör sponsorluğunda gerçekleşen genel kurula; dernek üyeleri ve basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.

KBSB Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özyıldırım‘ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Gökçe Brülör Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan’da sektöre ümit veren konuşmasıyla yer aldı.

“Enerji tedariki, dünyanın en büyük sorunları arasında yer alıyor”

Dünyada her geçen yıl artan enerji tüketimi nedeniyle ülkelerin tasarruf ve verimliliğe odaklanan çevreci teknolojilere yöneldiğini belirten Ahmet İlhan, dünyadaki enerji krizine Orta Asya ülkelerindeki verimsiz ısıtma sistemlerinin doğalgaz sarfiyatındaki payına ve bu ülkelerdeki renovasyon projelerinin kazan ve basınçlı kaplar sektörü için taşıdığı iş hacmine dikkat çeken açıklamalarda bulundu:

Enerji tedariki, dünyanın en büyük sorunları arasında yer alıyor. Ülkelerin enerjiyi üretme ve kullanma biçimi sürdürülebilir değil. Bu nedenle bir yandan hızla tükenmekte olan enerji kaynaklarımız diğer taraftan iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının atmosferde birikmesine yol açtı. İkinci dünya savaşı sonrası Avrupa’daki en büyük ölçekli savaş olarak kabul edilen Rusya-Ukrayna savaşı da dünyadaki enerji krizini hızla tetikledi. Avrupa Birliği ülkeleri tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, “enerji kriziyle mücadele planları” devreye alınmaya başlandı. Bu planlar sektörümüz için de iş fırsatı oluşturuyor.

“Rusya–Ukrayna savaşı pek çok sıkıntının yanı sıra yeni fırsatlar da getirdi“

2021 yılında 500 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşan kazan ve basınçlı kaplar sektörü de yalnızca bahsedilen büyüklüğü ile değil ekonomide yarattığı zincirleme etkiyle de enerji kriziyle mücadelede stratejik öneme sahip sektörler arasında yer alıyor.

Rusya – Ukrayna savaşı pek çok sıkıntının yanı sıra yeni fırsatlar da getirdi. Savaşın getirdiği konjonktür ile bu iş kapasitesinin yüzde 100 artırılması mümkün ” dedi.